10 sztuk matiasy, 3 sztuki cytryn, 6 sztuk cebuli, 12 sztuk pokruszone liście laurowe, 12 sztuk ziarna ziele angielskie, - do smaku pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy
matiasy 1x wymoczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie - potem odlać na sito aby odciekły z wody, pokroić je na 1,5cm kawałki
w misce i w słoiku układać warstwami: pokrojona cebula na pół plasterki, matiasy, plastry cytryny bez skóry, ziele i liście, pieprz mielony
układać do wyczerpania składników - na koniec je zalać olejem i lekko przygnieść łyżką
śledzie w misce do zjedzenia na drugi dzień a w słoiku zakręconym mogą stać do 2 tygodni w lodówce
najlepiej smakują z pieczywem razowym lub do zakąski........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz