2013-11-04

gruszki "szarki" jak marmolada...

Składniki:


1,5 kg gruszki szarki, 3 łyżki sok z cytryny, 1/2 kg cukier, 2:1 opakowanie żelfix, 1 szklanka woda


umyte gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne z pestkami

wlać wodę z sokiem z cytryny do garnka i wrzucić pokrojone w kostkę gruszki - lubimy kawałki owoców w takich przetworach

zagotować i mieszając gotować z 5 minut

wsypać żelfix 2:1 i gotować z 5 minut mieszając

do wyparzonych słoiczków do pełna dodać gorącą marmoladę i mocno zakręcić

zostawić do wystudzenia postawione na zakrętkach słoiczki

przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu........SMACZNEGO!!!

na tę ilość gruszek wystarczy opakowanie żelfixu, marmolada nie jest mocno stężała, a my taką lubimy....