2013-11-02

chrupiące śliwki w ucieranym cieście...

Składniki:


3/4 kg śliwki, 1 łyżka masło, 4 łyżki cukier, 1 szklanka płatki kukurydziane zmiksowane

CIASTO: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia


śliwki bez pestek z łyżką masła, 4 łyżkami cukru mieszając w garnku zagotować wody nie dodawać bo śliwki puszczą swój sok

do garnka ze śliwkami wsypać zmiksowane w blenderze płatki kukurydziane i wymieszać - zostawić do ostygnięcia

jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy zmiksować na "kogel mogel"

wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć ciasto z 3 minuty

tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem

na dno dać połowę ciasta i je rozsmarować i ułożyć połowę śliwek z płatkami

na śliwkach rozsmarować resztę ciasta

teraz na wierzchu ułożyć resztę śliwek z płatkami i piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka

wystudzone ciasto jest mocno śliwkowe z chrupiącą nutą........SMACZNEGO!!!