Składniki:
1/2 kostki masło lub margaryna,
1 sztuka jajka,
6 du że paczki herbatniki petit bery,
1 kg morele,
1 opakowanie galaretka wiśniowa,
1 opakowanie galaretka pomarańczowa,
1 opakowanie galaretka agrestowa,
1/2 szklanki śmietana kremówka,
2 łyżeczki cukier puder,
- ile potrzeba posypka czekoladowa
herbatniki rozdrobnić w blenderze i dodać masło i jajko i mikserem wyrobić na kruche ciasto, odstawić do lodówki na 30 minut
tortownica 24cm - dno wylepić ciastem herbatnikowym, na wierzchu poukładać połówki moreli, piec w 200C około 40 minut i po upieczeniu dobrze wystudzić
w trzech miseczkach rozpuścić w 400ml gorącej wody w każdej po opakowaniu galaretek i zostawić do lekkiego stężenia
na zimne ciasto poukładać połówki moreli skórką do góry
na morele dodać galaretkę wiśniową i do lodówki schować do stężenia na zimne ciasto poukładać połówki moreli skórką do góry
po zastygnięciu teraz dodać galaretkę agrestową i do lodówki
na koniec dodać galaretkę pomarańczową i do stężenia do lodówki na kilka godzin
śmietanę 30% ubić na sztywno z pudrem cukrem i szprycka nałożyć na wierzch ciasta, posypać czekoladą zmieloną - ciasto ma jeden feler: SZYBKO SIĘ ZJADA.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz