2013-10-01

morele na herbatnikowym cieście i w galaretkach...

Składniki:


1/2 kostki masło lub margaryna, 1 sztuka jajka, 6 du że paczki herbatniki petit bery, 1 kg morele, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie galaretka agrestowa, 1/2 szklanki śmietana kremówka, 2 łyżeczki cukier puder, - ile potrzeba posypka czekoladowa


herbatniki rozdrobnić w blenderze i dodać masło i jajko i mikserem wyrobić na kruche ciasto

odstawić do lodówki na 30 minut

tortownica 24cm - dno wylepić ciastem herbatnikowym

na wierzchu poukładać połówki moreli

piec w 200C około 40 minut i po upieczeniu dobrze wystudzić

w trzech miseczkach rozpuścić w 400ml gorącej wody w każdej po opakowaniu galaretek i zostawić do lekkiego stężenia

na zimne ciasto poukładać połówki moreli skórką do góry

na morele dodać galaretkę wiśniową i do lodówki schować do stężenia na zimne ciasto poukładać połówki moreli skórką do góry

po zastygnięciu teraz dodać galaretkę agrestową i do lodówki

na koniec dodać galaretkę pomarańczową i do stężenia do lodówki na kilka godzin

śmietanę 30% ubić na sztywno z pudrem cukrem i szprycka nałożyć na wierzch ciasta, posypać czekoladą zmieloną

ciasto ma jeden feler: SZYBKO SIĘ ZJADA.......SMACZNEGO!!!