2013-09-28

domowy twarożek z solą i pieprzem białym...

Składniki:


1 litr mleko w worku, 1/2 łyżeczki sól morska, 1 łyżeczka pieprz biały


mleko w worku niepasteryzowane 3.2% przelać do dzbanka, dodać sól i pieprz biały zmielony - zamieszać, nakryć dzbanek gazą i odstawić na 2-3 dni do skwaśnienia

gdy mleko jest mocno ukwaszone dzbanek wstawić do garnka z wodą i podgrzać

najlepiej do 70-80C - większa temperatura spowoduje, że twarożek będzie twardy i niedobry

po podgrzaniu twarożek oddzieli się od serwatki i delikatnie wszystko wylać na odpowiedniej wielkości bardzo drobne sitko i zostawić do obcięknięcia serwatki na kilka godzin

gotowy twarożek dobrze się przekłada z sitka na talerzyk

nie ma lepszego twarożku kupnego od takiego domowego.......SMACZNEGO!!!

można też przyśpieszyć ukwaszenie mleka dodając łyżkę śmietany kwaśnej