2013-09-08

czosnkowy kotlet z piersi w jajku i mące na obiad...

Składniki:


1 podwójna pierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony, 1/2 łyżeczki sól morska, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki, - jaką lubisz surówka, - ile potrzeba mąka pszenna, 1 łyżka koperek siekany


pierś podzielić na porcje kotletowe

opłukać mięso i na ręczniku papierowym osuszyć

każdy kotlet posypać pieprzem solą, czosnkiem i przez woreczek bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem kotlety

jajka roztrzepać w naczyniu z ciut olejem - panierka lepiej się trzyma, każdy kotlet maczać dobrze w jajku i obtaczać w mące

smażyć na gorącym oleju na złocisto z obu stron

podać z gotowanymi ziemniakami i np. buraczkami na ciepło i marchewką z masłem, posypać koperkiem.........SMACZNEGO!!!