2013-08-01

pyszny agrestowiec...

Składniki:


3 sztuki jajka, 15 dag masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa Basia, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 kg agrest, - ile potrzeba cukier puder


cukier, masło, jajka dobrze utrzeć mikserem

masa będzie miała "zważony" wygląd ale to w niczym nie przeszkadza

do utartej masy dodać przesianej mąki z proszkiem i mikserem wymieszać na gładkie ciasto

ciasto ma być gęste

dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi wysmarować masłem i obsypać tartą bułką

rozsmarować łopatką ciasto w tortownicy

na wierzchu rozsypać bez szypułek opłukany i obsuszony agrest

piec w 200C około 40-45 minut

ciasto dobrze ostudzić i posypać cukrem pudrem

ciasto jest lekkie, puszyste........SMACZNEGO!!!