2013-08-09

ogórki małosolne z kminkiem...

Składniki:


4 kg ogórki gruntowe, 2 pęczki koper do kiszenia, 5 większych liście chrzanu, 4 duże czosnek główki, - ile potrzeba woda gorąca, - w opisie sól kamienna, 6 łyżek kminek ziarna


ogórki moczyć w zimnej wodzie ze 4 godziny

wodę wylać i ogórki wytrzeć ściereczką kuchenną

w wyparzonym kamiennym garnku (pojemność na 5 kg ogórków) na dnie ułożyć opłukany pęk kopru bez gumki i liście chrzanu z łodygą

układać ciasno ogórki dodając na przemian obrane ząbki czosnku przekrojone na połowę

na koniec wsypać na ogórki kminek ziarnisty

na 1 litr wody daję czubatą łyżkę soli kamiennej i tak do dzbanka wlewam gorącą zaraz po zagotowaniu wodę 1 litr i wsypuję sól, mieszam i wlewam do kamionki z ogórkami

powtarzam tyle razy ile potrzeba do zakrycia ogórków

nigdy nie wlewam do pełna, woda w czasie kiszenia buzuje i może się wylać z kamionki

na koniec kładę na ogórki odpowiedniej wielkości do kamionki talerzyk i kładę duży wyparzony kamień

nakrywam ręcznikiem kuchennym i niech się kiszą ogórki

po 3 dniach są takie oto pyszności, twarde, chrupiące i odpowiednio słone z nutą smakową kminku..........SMACZNEGO!!!

po zjedzeniu ogórków do tej wody co została dokładam nowe do kiszenia ogórki ze 3-4 kg, jeśli trzeba to dolać gorącej wody z solą, ale tylko raz z tej wody korzystam, potem już wylewam wodę...