2013-07-23

skromny i smaczny chłodnik z nutą maggi...

Składniki:


4 pęczki botwinki,2 litry wody, 1łyżka masła, 4 większe ogórki zielone, 4 większe ząbki czosnku, 4 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu mielonego, 1 pęczek koperku, 1 litr maślanki,2 łyżki koncentrat z buraków, - do smaku maggi


pęczki botwiny dobrze opłukać i nie za drobno pokroić kiście z łodyżkami a buraczki w talarki

zalać w garnku 2-oma litrami wody z 1 łyżką masła i po zagotowaniu dusić z 10 minut i do wystudzenia odstawić

ogórki zielone obrać ze skórki i utrzeć na tarce grubsze oczka

ząbki czosnku obrać i drobno posiekać,dodać do ogórków

posypać 4 łyżkami cukru,1 łyżką soli, 1 łyżeczka pieprzu i wymieszać

opłukany pęczek koperku drobno posiekać

do wystudzonego wywaru botwiny wsypać dodatki wszystkie i wymieszać

wlać 1 litr zimnej maślanki, 2 łyżki koncentratu z buraków i do smaku doprawić maggi

jest to nasz ulubiony chłodnik, czasem dodajemy jajka na twardo posiekane, rzodkiewki starte, ale ta wersja nam najsmaczniej odpowiada.......SMACZNEGO!!!