2013-06-17

w pikantnej marynacie łopatka w sosie...

Składniki:


1 opakowanie marynata pikantna, 3 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 4 łyżki smalec, 1,5 kg łopatka bez kości, 6 sztuk cebula, 4 szklanki woda, 3 łyżki mąka pszenna, 1 szklanka śmietana, - do smaku maggi


mięso opłukać, dobrze obsuszyć, natrzeć marynatą i na noc do lodówki

na smalcu zrumienić mięso z każdej strony z liśćmi laurowymi i zielem angielskim

wsypać pokrojoną na ćwiartki cebulę i podsmażać z mięsem mieszając co jakiś czas

dolać wody i pod przykryciem dusić z 30 minut

mięso wyjąc i pokroić na 1,5 cm plastry i dalej dusić pod przykryciem z 40 minut do miękkości mięsa

miękkie mięso wyjąć, usunąć ziele i liście laurowe

zagęścić sos śmietaną słodką 12% wymieszaną z mąką

do smaku doprawić magą kucharka

pyszny sos z mięsem do obiadu z dodatkami jakie lubisz........SMACZNEGO!!!