2013-06-28

szarlotka na bogato z cukrem truskawkowym...

Składniki:


1 sztuka jajka, 15 dag masło, 15 dag cukier truskawkowy Royal Brand, 15 dag mąka tortowa, 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 słoik/po dżemie jabłka duszone, 1 opakowanie galaretka agrestowa, 15 sztuk truskawki, 3/4 szklanki bita śmietana, 1 łyżka cukier puder, 1 łyżka śmietanfix, - ile potrzeba posypka kolorowa

masło miękkie utrzeć z cukrem truskawkowym

do masy dodać całe jajko i utrzeć

porcjami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i na gładkie ciasto wyrobić

ciasto powinno być dość gęste

tortownica 24 cm z papierem do pieczenia

na papierze rozsmarować ciasto i posypać je ciut tartą bułką

na wierzchu rozłożyć jabłka duszone - piec w 200C około 40 minut

galaretkę agrestową rozmieszać w 400 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia

na wystudzone ciasto ułożyć truskawki i tężejącą galaretkę i do lodówki do stężenia

śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem

szprycką zrobić dekorację ze śmietany i posypać posypką

szarlotka jest bogata w smaki pasujące do siebie.......SMACZNEGO!!!

cukier truskawkowy Royal Brand: produkt naturalny - skład: cukier, aromat naturalny - opakowanie: 250 gram