2013-05-02

kapuśniak z kaszą i pomidorami...

Składniki:

70 dag żeberka wieprzowe, 3 litry woda, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 1/2 pęczka włoszczyzna, 3/4 szklanki kasza jęczmienna perłowa, 1/2 litra sok pomidorowy, 50 dag kiszona kapusta kwaśna, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 2 łyżki natka pietruszki, 1 szklanka śmietana, 2 łyżki majeranek

żeberka ugotować do miękkości z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, włoszczyzną rozdrobnioną w blenderze

żeberka wyjąc z wywaru i wsypać kaszę perłową średnią

gotować z 15 minut na mniejszym ogniu

dodać pokrojoną drobniej mocno ukwaszoną kiszoną kapustę i wlać sok pomidorowy

dodać mięso obrane z żeberek

gotować z 20 minut na mniejszym ogniu

do smaku doprawić vegetą, pieprzem, majerankiem

wlać słodką śmietanę 12% i wsypać natkę pietruszki

pyszna, syta kapuśniakowa zupa.......SMACZNEGO!!!