2013-05-07

barszcz z fasolami na wędzonych żeberkach...

Składniki:

1 kg żeberka wędzone, 50 dag żeberka świeże, 4 litry woda, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liść laurowy, 1 pęczek włoszczyzna, 7 sztuk ziemniaki młode, 1 łyżka majeranek, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 2 łyżki vegeta, 3/4 kg buraki ugotowane, 1 puszka fasolka czerwona, 1 puszka fasolka biała, 1 łyżka sok z cytryny, - do smaku cukier, - ile potrzeba śmietana, - do smaku maggi

ugotować do miękkości żeberka wędzone i świeże z liściem laurowym i zielem angielskim - kości wyjąć na talerz i obrać z mięsa

do wywaru dodać pokrojone w paski warzywa, dodać pokrojone w paski młode ziemniaki, dodać pokrojone w paski ugotowane wcześniej buraki w łupinie

do smaku dodać vegetę, pieprz mielony, paprykę słodką, majeranek i wsypać fasolkę czerwoną i białą razem z zalewą z puszki

do smaku dodać sok z cytryny i cukier, maggi

barszcz podać ze śmietana gęstą 18%.......SMACZNEGO!!!