2013-04-13

ziemniaczana zupa na toruńskiej kiełbasie...

Składniki:

10 średnie ziemniaki, 1/2 pęczka włoszczyzna, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 2 litry woda, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka papryka słodka mielona, 1 dag pieprz czarny mielony, 2 łyżki majeranek, 1 łyżka smalec, 2 sztuki toruńska kiełbasa, 1 sztuka cebula, 2 ząbki czosnek, 1 łyżka mąki,- do smaku maggi

ziemniaki pokrojone w kosteczkę i rozdrobnioną włoszczyznę w blenderze zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim w 2 litrach wody

dodać vegetę, paprykę słodką, pieprz mielony, majeranek

na smalcu usmażyć pokrojoną w kosteczkę toruńską i cebulę z czosnkiem

dodać 1 łyżkę mąki i zrobić zasmażkę i dodać do zupy

wlać śmietanę słodką i zagotować z pół minuty

można doprawić maggi........SMACZNEGO!!!