2013-04-14

gulasz z serca wieprzowego z kiszonym ogókiem...

Składniki:

1 kg serce wieprzowe, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka cebula, 1 łyżeczka smalec, 4 sztuki ogórki kiszone, 3 łyżka woda, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 szklanki śmietana, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki

serce wieprzowe ze 4x zagotować i za każdym razem wylać wodę i wlewać nową - gdy już zakończymy te 4x to wlać nowej wody aby serce dobrze przykryła

dodać ziele i liść laurowy i gotować do miękkości w nieosolonej wodzie(będzie szybciej miękkie) około 1,5 godziny

z serca wykroić wszystkie tłuszczyki, żyły i same mięso pokroić na średnią kostkę

cebulę na smalcu zeszklić i dodać pokrojone serce

podsmażać mieszając z 5 minut

wsypać starte ogórki kiszone i podsmażać z 5 minut

teraz wlać wodę i zagotować

do smaku doprawić vegetą, pieprzem

gotować na małym ogniu z 15 minut

mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody i ze śmietaną słodką 12% i zagęścić sos

dodać natkę pietruszki

smaczny gulasz i do kaszy i do ziemniaków.......SMACZNEGO!!!