2013-03-19

żurek z białą i jajkiem...

Składniki:

50 dag kości schabowe, 2,5 litra woda, 2 sztuki liście laurowe, 2 sztuki ziele angielskie, 1/2 pęczka włoszczyzna, 3 sztuki biała kiełbasa surowa, - ile potrzeba jajka gotowane na twardo, 1/2 litra żurek w szklanej butelce, 1 łyżka majeranek, 1 łyżka jarzynka, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżeczka czosnek granulowany, - ile potrzeba śmietana,- do smaku maggi, 4 duże ziemniaki

kości schabowe zagotować w niewielkiej ilości wody i wylać wodę - wlać nową wodę i gotować kości do miękkości mięsa z liściem laurowym, zielem angielskim, jarzynką

kości wyjąć z wywaru i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, białą kiełbasę i na małym ogniu gotować

wyjąć białą kiełbasę i wlać żurek, dodać majeranek, pieprz, czosnek i gotować z 5 minut

dodać pokrojoną w plastry białą kiełbasę i obrane mięso z kości schabowych

na koniec wlać śmietanę i magi do smaku

żurek podać z jajkami na twardo.......SMACZNEGO!!!
AKCJA: