2013-03-05

śledzie w cebulowo pomidorowym sosie...

Składniki:

1,5 kg śledzie świeże, 1 łyżka jarzynka, - ile potrzeba mąka, - ile potrzeba olej do smażenia, 6 sztuk cebula, 2 łyżki olej, 1 litr przecier pomidorowy, 1 łyżka cukier, - do smaku magi Kucharek, 1 łyżeczka ocet, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony

śledzie oczyścić, dobrze umyć

jeśli są większe to podzielić je na pół i obsuszyć na ręczniku papierowym

posypać je jarzynką, wymieszać i na 30 minut zostawić

śledzie obsypać mąką - smażyć na gorącym oleju na rumiano

na innej patelni na oleju usmażyć cebulę pokrojoną talarki

dodać cukier, maggi, pieprz i wymieszać

wlać przecier pomidorowy lub sok i zagotować

dodać ocet i zamieszać

gorący sos wylać na usmażone śledzie w półmisku

ostudzone schować do lodówki

najlepsze są na drugi dzień........SMACZNEGO!!!