2013-03-18

muffinkowa baba nie tylko na Wielkanoc nadziana budyniem kokosowym...

Składniki:

MOKRE= 2 jajka, 1,5 szklanki maślanka, 1/2 szklanki olej, 3/4 szklanki cukier, 2 łyżki wiórki kokosowe
SUCHE= 2i1/4 szklanki mąka tortowa Basia, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda
BUDYŃ= 1 budyń waniliowy ugotować w 400 ml mleka, do zimnego mleka wsypać 2 łyżki cukru i 6 łyżek wiórek kokosowych i zagotować - wymieszać z rozmieszanym budyniem - budyń ostudzić
DŻEM= np. wiśniowy 4 łyżki rozetrzeć na talerzu
LUKIER= np. zielony dr. Oetkera

MOKRE składniki mieszamy dobrze z cukrem i kokosem

SUCHE składniki wsypujemy do mokrych i nie za dokładnie mieszamy

3/4 ciasta przełożyć do silikonowej z kominkiem formy 26cm - na ciasto rozłożyć budyń - na budyń roztarty dżem - i resztę ciasta na wierzch

piec w 200C około 40 -45 minut

babę zostawić do całkowitego wystudzenia - budyń musi się zastygnąć - inaczej baba się popęka

zimna babę wyjąć na talerz i polać lukrem zielonym - lukier wg instrukcji na opakowaniu

posypać kolorową posypką

muffinkowa baba jest niezwykle wilgotna, delikatna i w trakcie jedzenia chce się ją jeść......SMACZNEGO!!!
AKCJA: Babki i babeczki