2013-02-21

muffinki jak "grzane winko jabłkowe"...

Składniki:

2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej, 1,5 szklanki maślanka, 1/2 szklanki cukier, - szczypta Sól, 2,5 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki soda, Nadzienie, 6 duże jabłka, 1/4 szklanki woda, 1 łyżka cukier, 1 torebka przyprawa do wina piwa Prymat, - w opisie lukier

jabłka obrać ze skóry i pokroić na cząstki - w garnku z wodą jabłka mieszając udusić do odparowania wody - zmiksować blenderem i wymieszać z przyprawą do wina Prymat - ostudzić

mokre składniki wymiesza c dokładnie z cukrem, solą - wsypać suche i nie za dokładnie wymieszać

do silikonowych foremek 7x4 cm nakładać po 1 łyżce ciasta- jabłek- ciasta

piec w nagrzanym piecyku 200C około 30-35 minut

LUKIER: 4 łyżki cukru pudru utrzeć na średnio gęsto z sokiem cytrynowym - polukrować ostudzone muffinki i posypać posypką kolorową

muffinki o wyjątkowym aromacie grzanego winka z jabłek.......POLECAM......SMACZNEGO!!!