2013-01-11

leczo z klopsikami na obiad...

Składniki:


50 dag mielone z łopatki, 1 sztuka jajko, 2 łyżki kaszka manna, 4 łyżki bułka tarta, 1 łyżeczka jarzynka, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 sztuka cebula posiekana, 1 słoik/litrowy leczo pieczarkowe, - do smaku maggi


mielone z łopatki dobrze wymieszać z jakiem, kaszką manna, cebulą pokrojoną w kosteczkę, tartą bułką, pieprzem mielonym, jarzynką

formować małe klopsiki 3-4cm średnicy o obsypać je mąką

4 litry wody - zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim - do garnka wkładam koszyk do frytek -
dobrze się potem klopsiki jednorazowo wyjmą z garnka

wkładać klopsiki i na małym ogniu gotować z 15 minut - potem wyjąć koszyk z klopsikami z garnka

ze 3 szklanki wywaru wlać do rondla - dodać słoik litrowy lecza z pieczarkami, włożyć połowę klopsików i zagotować, do smaku dodać maggi - soli ni trzeba bo jest w leczo

leczo sama jesienią wekowałam: papryka, cukinia, cebula, pomidory zmiksowane, pieczarki, sól, pieprz, olej

pozostałe klopsiki z wywarem zostawić do zupy

smaczne klopsiki z leczo do ryżu, makaronu, ziemniaków.......SMACZNEGO!!!