2012-12-04

wątróbka z nutą imbiru w cebuli czosnku sosie sojowym...

Składniki:


50 dag wątróbka z indyka, 1 łyżka imbir mielony Royal Brand, 1 łyżeczka sos sojowy, 1/2 kostki masło do smażenia, 4 łyżki mąka do obsypania, 2 duże cebula, 6 ząbków czosnek, - do smaku sól morska różowa Royal Brand, - do smaku pieprz czarny mielony


wątróbkę oczyścić, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki i namoczyć w mleku na kilka godzin, potem wylać ją na sito, nie płukać

wątróbkę przełożyć do miski i wymieszać ją z imbirem, sosem sojowym i odstawić na 30 minut - potem obsypać mąką i smażyć na gorącym maśle na rumiano

na osobnej patelni usmażyć na maśle cebulę i czosnek - usmażone dodać do wątróbki i pod przykryciem dusić z 3-5 minut na małym ogniu

posolić popieprzyć do smaku na talerzu przed jedzeniem......
SMACZNEGO!!!

Imbir Royal Brand przyprawa - zastosowanie: do potraw słodkich jak i pikantnych, do ciast, pierników, do zup mięsnych i rybnych, do mięs nacierania, można dodać do keczupu, piwa a herbata z imbirem poprawia krążenie - zapach: silnie aromatyczny, korzenny z nieco słodkawą nutą - smak: palący lekko gorzki, rozgrzewający