2012-12-28

syty kapuśniak z białej z pęczakiem na skrzydełkach...

Składniki:


8 sztuk skrzydełka kurczaka, 5 litrów woda, 1 pęczek włoszczyzna, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1,5 łyżka jarzynka, 3/4 szklanki kasza pęczak, 4 sztuki ziemniaki, 1/4 główki kapusta biała, 1 łyżeczka pieprz czarny grubomielony, 1 łyżka papryka słodka mielona, - do smaku maggi, 3 łyżki natka selera pietruszki


umyte skrzydełka zagotować, zebrać "szumy" i teraz włożyć rozdrobnioną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, jarzynkę i gotować z 15 minut na małym ogniu

teraz wsypać kaszę pęczak, ziemniaki pokrojone i gotować mieszając co jakiś czas z 10 minut

teraz włożyć dość drobno pokrojoną białą kapustę i gotować z 20 minut

na koniec do smaku dodać pieprz mielony, paprykę słodką, maggi, natkę selera z pietruszką zamrożone lub świeże - gotować wszystko z 1 minutę

mam z lata zamrożony miks natki selera i pietruszki

pyszny, syty kapuśniak z białej z pęczakiem......POLECAM.....
SMACZNEGO!!!