2012-12-26

owalne mielone z pieczarkami na obiad...

Składniki:


60 dag mielone wołowo-wieprzowe, 1 sztuka jajka, 1 sztuka cebula posiekana drobno, 2 łyżki papryka konserwowa posiekana 20 dag pieczarki posiekane drobno, 3/4 szklanki tarta bułka, - ile potrzeba woda gazowana, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1,5 łyżeczki jarzynka, 1/4 kostki smalec, 1 mała główka kapusta czerwona, 1 sztuka jabłko, - do smaku cukier sól pieprz, 1 łyżka ocet winny, 1/4 szklanki woda, 1/2 kg ziemniaki ugotowane, 1 łyżka koperek mrożony/świeży


mielone dobrze wyrobić z jajkiem,cebulą,pieczarkami,pieprzem,jarzynką,papryką konserwową posiekaną,tartą bułką,wodą gazowaną i formować duże owalne kotlety

smażyć na smalcu na rumiano z każdej strony

ugotować ziemniaki w osolonej wodzie

kapustę czerwoną pokroić i na smalcu podsmażać z 10 minut mieszając z cukrem,solą,pieprzem,octem winnym,jabłkami pokrojonymi - dolać 1/4 szklanki wody i nakryć pokrywką - dusić do miękkości kapusty z 20 minut

podać mielone z kapustą i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem świeżym lub mrożonym....SMACZNEGO!!!