2012-12-01

jabłka cynamonowe w jabłkach z galaretką...

Składniki:


CIASTO KRUSZONE: 2 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, - szczypta sól, 3/4 kostki masło zimne, 30 dag mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 torebka cukier waniliowy
NADZIENIE 1: 8 sztuk jabłka reneta, 2 łyżki cukier, 1 laska cynamon Royal Brand, 1/2 sztuki cytryna sok
NADZIENIE 2: 2 sztuki jabłka reneta, 1 torebka galaretka malinowa, 1 tabliczka czekolada zmiksowana, - ile potrzeba wiórki kokosowe, - ile potrzeba cytryna sok


renetę obrać ze skóry i pokroić w większe kawałki - do garnka włożyć jabłka, cukier, cynamon: 3/4 laski starte reszta roztarta w palcach, sok z cytryny

dusić mieszając do odparowania soku mieszając delikatnie - zostawić do wystudzenia

galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku i zostawić do lekkiego stężenia

ciasto z podanych składników utrzeć w robocie na kruszonkę - odstawić do lodówki na 1 godzinę

tortownica 24cm wysmarowana masłem i tarta bułką

3/4 ciasta wsypać do blaszki

na kruszone rozłożyć kawałki jabłek tak, aby nie dotykały jabłka blaszki rantu

na jabłka wysypać resztę kruszonego ciasta i piec w nagrzanym prodiżu około 40 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut

ciasto odstawić do schłodzenia

tabliczkę czekolady orzechowej zmiksowałam w misie blendera i uformowałam kulki 1cm

obrane renety pokroić w cienkie ósemki i skropić je sokiem z cytryny (aby nie ściemniały) - rozłożyć plasterki jabłek wg uznania na zimnym cieście - poukładać kulki czekoladowe - na wierzch położyć tężejącą galaretkę - kulki czekoladowe posypać wiórkami kokosowymi

schować do lodówki na 2 godziny - ciasto nożem odciąć od rantu blaszki i wyjąć na talerz

pyszne kruszone ciasto z jabłkami cynamonowymi w jabłkach z galaretką - lekko słodkie, kwaskowate......POLECAM......
SMACZNEGO!!!!