Składniki:
1 średni kurczak z rosołu,
2 sztuki marchewka z rosołu,
1 mniejszy seler z rosołu,
20 dag wątróbka smażona,
2 sztuki jajka,
1 łyżeczka pieprz czarny grubomielony,
2 łyżki kaszka manna,
1/2 szklanki tarta bułka,
1 łyżka majeranek,
3 kromki bułka paryska namoczona
wątróbkę obsypaną mąką usmażyć na maśle klarowanym na mocno rumiano
ostudzony kurczak z rosołu obrać z kości, chrząstek
w misie blendera zmiksować kawałki kurczaka z wątróbką, marchewką, selerem, jajkami i przełożyć do miski
namoczy c kromki bułki paryskiej w mleku i dobrze odcisnąć
dodać odciśnięte kromki, kaszkę manną, tartą bułkę, pieprz grubomielony, majeranek i wszystko dobrze wymieszać
keksówkę 22x10cm wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć pasztet
wierzch przyciskać dłonią - tępą stroną noża maczaną w oleju ponacinać kratkę skośną
włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 55-60 minut
upieczony pasztet wyjąć z papierem na kratkę i wystudzić dobrze
smaczny, lekki pasztet z rosołowego kurczaka i smażoną wątróbką......POLECAM......
SMACZNEGO!!!
AKCJA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz