2012-11-24

rosołowy pasztet z wątróbką....

Składniki:


1 średni kurczak z rosołu, 2 sztuki marchewka z rosołu, 1 mniejszy seler z rosołu, 20 dag wątróbka smażona, 2 sztuki jajka, 1 łyżeczka pieprz czarny grubomielony, 2 łyżki kaszka manna, 1/2 szklanki tarta bułka, 1 łyżka majeranek, 3 kromki bułka paryska namoczona


wątróbkę obsypaną mąką usmażyć na maśle klarowanym na mocno rumiano

ostudzony kurczak z rosołu obrać z kości, chrząstek

w misie blendera zmiksować kawałki kurczaka z wątróbką, marchewką, selerem, jajkami i przełożyć do miski

namoczy c kromki bułki paryskiej w mleku i dobrze odcisnąć

dodać odciśnięte kromki, kaszkę manną, tartą bułkę, pieprz grubomielony, majeranek i wszystko dobrze wymieszać

keksówkę 22x10cm wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć pasztet

wierzch przyciskać dłonią - tępą stroną noża maczaną w oleju ponacinać kratkę skośną

włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 55-60 minut

upieczony pasztet wyjąć z papierem na kratkę i wystudzić dobrze

smaczny, lekki pasztet z rosołowego kurczaka i smażoną wątróbką......POLECAM......
SMACZNEGO!!!

AKCJA: A może dzisiaj mielony?