2012-11-27

kisielowe jabłka z nutą cynamonu w kruszonym cieście..

Składniki:


NADZIENIE: 6 sztuk jabłka starte, 1 po dżemie jabłkowy mus, 1 torebka kisiel
CIASTO: 2 sztuki jajka, 1/2 kostki masło, - szczypta sól, 1/2 szklanki cukier, 4 krople aromat waniliowy, 25 dag mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżka cynamon do posypania, 1 łyżka cukier do posypania


obrane jabłka zetrzeć na grubszych oczkach do garnka - ze słoika przełożyć mus jabłkowy i mieszając zagotować

jak lubisz bardziej słodko to dodaj ze 2 łyżki cukru)- ja nie dodaję

tak po 4-5 minutach od zagotowania wsypać kisiel z torebki i szybko zamieszać do zagęszczenia - odstawić do wystudzenia - kisiel dałam wiśniowy

do misy robota dodać wszystkie składniki ciasta i wyrobić kruszonkę - misę odstawić na 1 godzinę do lodówki

tortownica 24cm wysmarowana masłem i tartą bułką

większą połowę ciasta wsypać do blaszki - na ciasto przełożyć zimne kisielowe jabłka

na jabłka wysypać resztę kruszonki - wierzch ciasta posypać cynamonem i cukrem

piec w nagrzanym prodiżu około 40 - 45 minut - upieczone wystudzić

inne piecyki nagrzane 200C i 40-45 minut

pyszne, aromatyczne ciasto, które długo nie jest na talerzu.......
SMACZNEGO!!!