2012-11-09

grzanki cayenne z grochówką na kiełbasie...

Składniki:


50 dag groch łuskany, 3 litry woda, 6 sztuk marchew, 1 mały seler korzeniowy, 6 sztuk ziemniaki, 1 łyżka jarzynka, 1 łyżeczka pieprz mielony, 2 łyżki majeranek, 2 sztuki kiełbasa podwawelska, 3 łyżki smalec okrasa, 1 sztuka cebula, 2 ząbki czosnek, - po 2 sztuki liść ziele, 1 sztuka bułka paryska, - ile potrzeba olej do smarowania, - ile potrzeba cayenne


ziemniaki, marchew i seler pokroić w kosteczkę

do wrzątku włożyć liście laurowe i ziele angielskie, wsypać jarzynkę i opłukany groch łuskany - gotować co jakiś czas mieszając z 40 minut

teraz wsypać warzywa i ziemniaki i gotować do miękkości

na okrasie-smalcu podsmażyć na rumiano pokrojoną kiełbasę, dodać cebulę i czosnek i podsmażać z 5 minut mieszając - kiełbasę przełożyć do grochówki, dodać majeranek, pieprz mielony i maggi do smaku - gotować ze 3 minuty

kromki bułki paryskiej posmarować pędzlem maczanym w oleju i posypać szczyptą cayenne każdą kromkę - w mikrofalówce na opcji COMBI 350 Wat upiec grzanki

grzanki podać z grochówką......
SMACZNEGO!!!!