2012-10-11

papryka cebula kminek w zalewie słodko-kwaśnej...

Składniki:


1,5 kg papryka kolorowa, ZALEWA: 1 szklanka ocet 10 %, 3 łyżki cukier, 2 łyżki Sól, 6 szklanek woda, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 łyżka gorczyca, 3/4 kg cebula, DO SŁOIKA: 3 łyżki kminek ziarna, 3 łyżeczki pieprz mielony, 3 łyżki olej


z tej ilości papryki i cebuli wyszły 2 słoiki 3/4 i 1 litrowy

paprykę obrać i pokroić na większe kawałki - włożyć do wrzącej wody i gotować ze 2 minuty - wylać na sito

zalewę zagotować z podanych składników

paprykę wkładać do słoików do 3/4 objętości - na wierzch nałożyć cebulę z zalewy

do każdego słoika wsypać po łyżeczce pieprzu mielonego, po łyżce kminku

zalać gorącą zalewą z przyprawami i do każdego słoika wlać po łyżce oleju i mocno zakręcić

pasteryzować w garnku słoiki postawione na zakrętkach około 5 minut

wystudzone słoiki schować w ciemne, chłodne miejsce.....
SMACZNEGO!!!