2012-10-04

muffina nadziana śliwkami i jabłkami...

Składniki:


MOKRE: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki cukier SUCHE: 2 szklanki mąka Lubella 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 torebka cukier waniliowy NADZIENIE: 10 śliwek bez pestek 2 jabłka


mokre składniki dobrze wymieszać rózgą

wsypać przesianą mąkę z proszkiem i wsypać cukier waniliowy

ciasto "byle jak" wymieszać rózgą

blaszka "kominkowa" wysmarowana masłem i tartą bułką

większą połowę przełożyć do blaszki

poukładać połówki śliwek i kawałki jabłek - ile potrzeba

przełożyć resztę ciasta i włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 40 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut

ostudzoną muffinę na talerzyku posypać pudrem cukrem.....na razie nie mam piekarnika, dlatego piekę jedną dużą muffinę w prodiżu....
SMACZNEGO!!!!