2012-10-16

"kuch kaszebsczi chlebowi" z kurkami i parówkami...

Składniki:


- w opisie ciasto chlebowe, 3 szt parówki grube wieprzowe, 2 szt cebula, ok 10 dag kurki mrożone, 1 szt cebula do kurek, - do smaku pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku papryka słodka, - do smaku oregano


przygotować ciasto chlebowe i wyrobić mikserem spiralami: 340 ml ciepłej wody + po 1 łyżeczce soli i cukru i oleju + 2 łyżki siemię lniane ziarna + 45 dag mąki pszennej typ 650 + 5 dag mąki żytniej typ 2000 = wszystko dobrze wyrobić z 10 min i odstawić na minimum 1 godz przykryte ściereczką

parówki i cebulę pokroić w grubszą kostkę

kurki zamrożone usmażyć z cebulą

ciasto rozłożyć na blaszce z pergaminem położyć parówki z cebulą i przycisnąć w ciasto

posypać oregano, papryka słodka, pieprz świeżo mielony

następnie położyć usmażone kurki z cebulą

piec ok 30-40 min w 220 C

podać z keczupem, moja babcia kaszubka takie chlebowe kuchy z różnymi dodatkami piekła, a ja się śmiałam, że to taka kaszubska pizza.. ...
SMACZNEGO!!!