2012-10-21

krupnik z kurkami...

Składniki:


1 sztuka większa szyja indyka, 1 pęczek włoszczyzna, 4 sztuki ziemniaki, 1 szklanka kasza średnia, - po 2 sztuki liść ziele, 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony, - do smaku jarzynka, 2 łyżki pietruszka zielona, - do smaku śmietana, 15 dag kurki blanszowane mrożone, - do smaku maggi


szyję zagotować i wylać wodę - teraz wlać 2 litry wody, dodać jarzynkę, ziele i liść i gotować do miękkości szyi

szyję wyjąć z wywaru, włoszczyznę rozdrabniam w robocie - jest wtedy cała zjadana w zupie (bez odkładania selera czy pietruszki), dodać ile potrzeba do wywaru (resztę zamrażam włoszczyzny), dodać też ziemniaki pokrojone w kostkę i do gotującego wsypać kaszę i kurki

mięso obrać i włożyć do zupy, gotować na małym ogniu do miękkości kaszy, dodać pieprz, maggi do smaku

podać ze śmietaną do smaku i natką pietruszki......
SMACZNEGO!!!!