2012-10-21

cielęco-ryżowe gołąbki we włoskiej kapuście...

Składniki:


70 dag cielęcina mielona, 1 sztuka cebula posiekana, 1 sztuka jajka, 2 łyżki tarta bułka, 2 łyżki jarzynka, 2 łyżki pieprz grubomielony, - do smaku maggi, 4 torebki ryż w torebkach, 1 duża kapusta włoska luźna, 1 słoiczek przecier pomidorowy 30%, - ile potrzeba mąka pszenna, - ile potrzeba śmietana, 2 łyżki smalec, - do smaku ziele i liść


ugotować ryż i wystudzić - zmieloną cielęcinę wyrobić dobrze z cebulą, tartą bułką, jarzynką, pieprzem, jajkiem, ryżem i do lodówki schować

duża kapusta włoska (główka nie twarda ale taka luźnawa) wyciąć głąb i parzyć we wrzątku i ściągać liście - potem na liście kłaść porcje mięsa i zawijać - jak jest duży liść to dać więcej mięsa

na smalcu podsmażać gołąbki z dwóch stron

na dno dużego gara kładę sitko rozkładane, na to rozkładam ze 2 liście i teraz układam podsmażone gołąbki -nie obawiam się, że kapusta się przypali na dnie gara

dolać wody niecałe pół garnka, dodać przecier pomidorowy, liść i ziele i pod przykryciem na małym ogniu gotować z 30 - 40 min i do ostudzenia

gołąbki wyjąć z gara i przelać wywar do mniejszego garnka i ewentualnie dolać wody wg uznania - mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą i zagęścić sos

włożyć do sosu gołąbki - później porcje gołąbków podgrzewam w mikrofali, w garnku mogą się przypalić a w trakcie mieszania gołąbki się połamać

na talerzu posypałam suszonym koperkiem, są pyszne i syte......
SMACZNEGO!!!