Składniki:
70 dag cielęcina mielona,
1 sztuka cebula posiekana,
1 sztuka jajka,
2 łyżki tarta bułka,
2 łyżki jarzynka,
2 łyżki pieprz grubo mielony,
- do smaku maggi,
4 torebki ryż w torebkach,
1 duża kapusta włoska luźna,
1 słoiczek przecier pomidorowy 30%,
- ile potrzeba mąka pszenna,
- ile potrzeba śmietana,
2 łyżki smalec,
- do smaku ziele i liść
ugotować ryż i wystudzić - zmieloną cielęcinę wyrobić dobrze z cebulą, tartą bułką, jarzynką, pieprzem, jajkiem, ryżem i do lodówki schować
duża kapusta włoska (główka nie twarda ale taka luźnawa) wyciąć głąb i parzyć we wrzątku i ściągać liście - potem na liście kłaść porcje mięsa i zawijać - jak jest duży liść to dać więcej mięsa
na smalcu podsmażać gołąbki z dwóch stron
na dno dużego gara kładę sitko rozkładane, na to rozkładam ze 2 liście i teraz układam podsmażone gołąbki -nie obawiam się, że kapusta się przypali na dnie gara
dolać wody niecałe pół garnka, dodać przecier pomidorowy, liść i ziele i pod przykryciem na małym ogniu gotować z 30 - 40 min i do ostudzenia
gołąbki wyjąć z gara i przelać wywar do mniejszego garnka i ewentualnie dolać wody wg uznania - mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą i zagęścić sos
włożyć do sosu gołąbki - później porcje gołąbków podgrzewam w mikrofali, w garnku mogą się przypalić a w trakcie mieszania gołąbki się połamać
na talerzu posypałam suszonym koperkiem, są pyszne i syte......
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz