2012-10-17

z budyniem czekoladowym kruszonka ze śliwkami....

Składniki:


15 dag masło zimne, 1 sztuka jajko, 1/2 szklanki cukier, 1 mały cukier wanilinowy, 2 szklanki mąka pszenna, 2 płaskie łyżeczki proszek do pieczenia, 1 sztuka budyń czekoladowy bez cukru, 1/2kg śliwki węgierki


w takiej wersji kruszonkę z dodatkiem budyniu zrobiłam pierwszy raz i powiem nieskromnie, że wyszła smaczna....

nożem posiekać w misce mąkę, masło, jajko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia

pod koniec wsypać budyń czekoladowy- używam niemiecki, gdyż jest mocniej kakaowy i jeszcze posiekać do kruszonki

śliwki umyć i wypestkować

tortownica /20cm/ z pergaminem, na dno wsypać większą połowę kruszonki i dać gęsto na wierzch śliwek

posypać resztą kruszonki

włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 40 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut

ostudzone posypać pudrem cukrem

smakuje z listkiem mięty i można zajadać smaczne ciacho......
SMACZNEGO!!!