2012-09-27

parowe kluchy wątróbka czerwona kapusta...

Składniki:


kluchy: 1/2 kg mąka pszenna, 2 łyżeczki drożdże suche, 3 łyżki masło letnie, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka sól morska, 400 ml mleko letnie, wątróbka: 50 dag wątróbka indycza, 2 sztuki cebula, 1 duże jabłko, 4 łyżki smalec lub olej, - do smaku sól-pieprz-maggi-majeranek, - ile potrzeba mąka do obtoczenia, kapusta czerwona: 1 mała kapusta czerwona, 1 sztuka jabłko, - do smaku cukier-sól-pieprz-maggi-ocet, - ile potrzeba mąka pszenna, 2 łyżki smalec lub olej


masło stopić i mleko podgrzać - gdy są letnie wlać do miski dodać jajko i rozbełtać dobrze - wsypać resztę składników i mleka ok 400 ml, tyle, aby ciasto nie było zbite i luźne i dobrze wyrobić - przykryć i do wyrośnięcia

gdy ciasto wyrasta pokroić kapustę na drobno i zagotować z 15 minut - wodę odlać i do kapusty dać resztę składników i zasmażać mieszając - na koniec wsypać ok czubatej łyżki mąki i szybko zamieszać

oczyszczoną wątróbkę obtoczyć w mące i dobrze usmażyć z każdej strony i przełożyć na talerz - na tłuszczyku po wątróbce zrumienić pokrojoną dość grubo cebulę i jabłka w plasterkach - dodać pieprz, maggi, majeranek i wątróbkę i wszystko przez ok 5 minut podsmażać razem

z wyrośniętego ciasta robić kule i w garnku z wkładem parowym gotować kluchy ok 20 minut

bardzo smaczny obiad.....
SMACZNEGO!!!!