2012-06-30

szczypiorkowe ziemniaki młode ze schabowym i kalafiorem...

Składniki:


2 sztuki schabowe, 1 sztuka jajko, 2 łyżki mleko, - do smaku sól pieprz, 2 łyżki smalec, 50 dag ziemniaki młode, 1/2 pęczka szczypiorek, 1/2 główki kalafior


kotlety schabowe rozbić tłuczkiem przez woreczek i zamoczyć w jajku roztrzepanym z ciut mlekiem, solą, pieprzem mielonym - zostawić na 30 minut w lodówce

potem je obsypać w tartej bułce i smażyć na rumiano na smalcu z każdej strony

ziemniaki młode ugotowane w osolonej wodzie odlać z wody i wsypać posiekany szczypiorek i tłuszczyk ze smażenia kotletów - delikatnie w garnku potrząsać do wymieszania się składników

kalafior ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito

podać schabowe z ziemniaczkami, kalafiorem i można dodać rzodkiewkę dla koloru na talerzu...
SMACZNEGO!!!