2012-06-09

"ruskie" kopytkowe kulki.....

Składniki:

70 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag twaróg, 1 sztuka jajko, 1 łyżka papryka ostro słodka, 1 łyżeczka ziarenka smaku, - ile potrzeba mąka pszenna, 6 litrów wrzątek osolony z olejem


ugotowane ziemniaki dobrze utłuc tłuczkiem i ostudzić - dodać kostkę twarogu i dalej utłuc z ziemniakami - teraz do masy dodać jajko,ziarenka smaku winiary,paprykę i mąki tyle,aby ciasto nie kleiło się do rąk - dobrze, szybko wyrobić

formować ok 5 cm kulki i wkładać do wrzątku osolonego z ciut olejem - po wypłynięciu gotować z 2-3 minuty i cedzakiem wyjąć na talerz

smakują z cebulką smażoną, sosem mięsnym - grzybowym lub z cukrem i śmietaną....
SMACZNEGO!!!!