2012-05-21

chlebek oregano z płatkami żytnimi z prodiża...

Składniki:


380 ml woda letnia, 1 łyżeczka sól morska, 1 łyżeczka cukier, 1/2 kg mąka pszenna, 2 łyżeczki drożdże suszone, 2 łyżki oregano, 4 łyżki płatki żytnie


do miski wlać letnią wodę i dodać sól, cukier, mąkę przesianą, drożdże suszone, oregano, płatki żytnie i mikserem spiralami wyrabiać z 7 minut - przykryć talerzem i do wyrośnięcia na ok 1 godzinę

wyrośnięte wyrobić ręką z 2 minuty i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i mąką - odstawić do podrośnięcia na 30 minut - posmarować wierzch woda i zrobić lekko nożem nacięcia i włożyć do prodiża i włączyć do prądu (grzałka góra-dół) i piec ok 40-50 minut


upieczony chlebek wyłożyć na kratkę do ostudzenia.....smakuje ze świeżym masłem, twarożkiem, serem żółtym...
SMACZNEGO!!!!