2012-04-06

WIELKANOCNA BABA leniwa drożdżowa......

Składniki:


NOC
1/2 kostki drożdże świeże,
3/4 szklanki cukier,
- szczypta Sól,
1 szklanka mleko letnie,
1/2 kostki masło stopione,
3 sztuki jajka,
RANO
1/2 szklanki rodzynki sułtanki,
1/4 łyżeczki aromat arakowy,
1/2 cytryny skórka cytrynowa starta,
4 szklanki mąka pszenna,
LUKIER
1/2 szklanki puder cukier,
3 krople aromat pomarańczowy,
- ile potrzeba śmietana
noc zrobić zaczyn: do miski wkruszyć drożdże - mleko,
masło, cukier, sól, jajka dobrze wymieszać i wlać na
drożdże - lekko zamieszać i miskę nakryć talerzem na
całą noc - rano: do zaczynu wsypać rodzynki sparzone,
startą skórkę cytrynową, aromat arakowy, mąkę przesianą
i mikserem spiralami dobrze wszystko wyrobić

kominkowa forma wysmarowana masłem - włożyć do niej ciasto
i włożyć do prodiża - teraz go włączyć (góra/dół)
i piec ok 40minut, sprawdzić patyczkiem przez
dziurki w pokrywie czy upieczone - prodiż wyłączyć
i przez 10 minut nie otwierać
aromat pomarańczowy wymieszać z cukrem pudrem i śmietaną
(my lubimy lukier jak glazura) i posmarować
babę - gdy wyschnie posypać cukrem pudrem......
SMACZNEGO!!!!!!