Składniki:
twaróg śmietankowy 2 kostki,
twaróg z wiaderka naturalny 1 kg,
cukier 1 szklanka,
jajka 5 sztuk "M",
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
kasza manna 3 łyżki,
wafelki kakaowe 1 opakowanie,
ciastka z czekoladą 10 sztuk,
batoniki nadziewane 3 sztuki,
olejek pomarańczowy 1 długa buteleczka,
cukier puder - do posypania
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać twaróg śmietankowy, twaróg z wiaderka, jajka, cukier i pałką blendera zmiksować na gładką masę.
Do masy wsypać budyń, kaszę manną, wlać olejek pomarańczowy i teraz mikserem połączyć składniki z 1 minutę.
Do masy serowej pokruszyć: wafelki kakaowe, ciastka z czekoladą, batoniki czekoladowe i mikserem wmieszać w masę serową.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, do formy wylać masę serową, wygładzić wierzch łyżką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka (jeśli jest mokry to po 60 minutach piec w termoobiegu na 160C z 8 minut, ten sernik tak upiekłam), w formie sernik dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień będzie gotowy do krojenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczny, lekki, puszysty sernik pieczony bez spodu, z dodatkiem mieszanki wafelkowej z czekoladą........SMACZNEGO!!!
15.02.2022
12.02.2022
Składniki:
seler z rosołu 1 średni,
marchew z rosołu 5 sztuk średnie,
pietruszka z rosołu 2 większe,
ziemniaki 8 sztuk średnie,
ogórki kiszone 4 sztuki większe,
groszek konserwowy 1 puszka,
musztarda sarepska 1 łyżeczka,
majonez 200 gram,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól do smaku
Warzywa z rosołu: marchew, seler, pietruszkę wyjąć na talerz, drobno pokroić w kostkę, wsypać do miski.
Ziemniaki nie duże w łupinie gotować z 30 minut, od razu odlać wodę aby ziemniaki nie nasiąkły wodą.
Wystudzone obrać i pokroić w kostkę, kiszone ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Z groszku zielonego z puszki odlać wodę, wsypać do sałatki.
Dodać majonez, musztardę, pieprz mielony, sól do smaku i dokładnie wymieszać, schować do lodówki - najlepszy, najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu, sałatka jarzynowa zawsze jest mile widziana.........SMACZNEGO!!!
Warzywa z rosołu: marchew, seler, pietruszkę wyjąć na talerz, drobno pokroić w kostkę, wsypać do miski.
Ziemniaki nie duże w łupinie gotować z 30 minut, od razu odlać wodę aby ziemniaki nie nasiąkły wodą.
Wystudzone obrać i pokroić w kostkę, kiszone ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Z groszku zielonego z puszki odlać wodę, wsypać do sałatki.
Dodać majonez, musztardę, pieprz mielony, sól do smaku i dokładnie wymieszać, schować do lodówki - najlepszy, najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu, sałatka jarzynowa zawsze jest mile widziana.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
skrzydełka kurczaka 10 sztuk,
woda 3 litry,
włoszczyzna 1/2 pęczka rozdrobniona,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
kapusta z gołąbków ,
papryka 2 sztuki większe,
ziemniaki 8 sztuk średnie,
kucharek 2 łyżki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka
Skrzydełka kurczaka zalać wodą i zagotować, łyżką "szumówką" zebrać pianę, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować z 25 minut na średnim ogniu.
Kapustę co została z obierania liści do gołąbków (przepis na gołąbki "zobacz TUTAJ") drobno pokroić, paprykę bez gniazdek nasiennych drobno pokroić.
Wsypać do skrzydełek, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 20 minut na średnim ogniu.
Na koniec dodać pieprz ziołowy, kucharka, pieprz mielony,zdjąć z ognia - bardzo dobry i smaczny sposób na wykorzystanie końcówki kapusty z gołąbków, zupa kapuściana na skrzydełkach jest lekka, aromatyczna........SMACZNEGO!!!
Skrzydełka kurczaka zalać wodą i zagotować, łyżką "szumówką" zebrać pianę, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować z 25 minut na średnim ogniu.
Kapustę co została z obierania liści do gołąbków (przepis na gołąbki "zobacz TUTAJ") drobno pokroić, paprykę bez gniazdek nasiennych drobno pokroić.
Wsypać do skrzydełek, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 20 minut na średnim ogniu.
Na koniec dodać pieprz ziołowy, kucharka, pieprz mielony,zdjąć z ognia - bardzo dobry i smaczny sposób na wykorzystanie końcówki kapusty z gołąbków, zupa kapuściana na skrzydełkach jest lekka, aromatyczna........SMACZNEGO!!!
8.02.2022
Składniki:
kapusta płaska na gołąbki 2 sztuki,
ryż ugotowany 3 woreczki,
mielona łopatka 70 dag,
cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki,
papryka słodka 1 łyżka,
papryka ostra 2 łyżeczki,
papryka 2 sztuki mniejsze,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
jajka 2 sztuki "M",
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
kucharek 2 łyżki,
natka pietruszki 1 pęczek,
woda 2 litry,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
mąka 4 łyżki,
koncentrat pomidorowy 100 gram,
śmietana 12% 100 gram,
sól 1-2 łyżeczki
woda 2 szklanki
Kapusta płaska do gołąbków, wyciąć ostrym nożem głąb z kapusty, użyłam 2 główki aby mieć do zamrożenia porcję gołąbków.
Kapustę opłukać, osobno główki włożyć do mikrofalówki (do mikrofali trzeba dobrać wielkość kapusty, aby weszła i się kręcił talerz) na około 5-7 minut na najwyższej mocy, liście z kapusty łatwo odchodzą.
Z liści kapusty nożykiem ścinać na płasko gruby nerw, (z reszty kapusty zrobiłam dwa dni później zupę "zobacz TUTAJ")
Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, paprykę, ząbki czosnku, paprykę słodką i ostrą.
Wystudzoną cebulę dodać do miski z mięsem mielonym, przyprawą do wieprzowiny, kucharkiem, ugotowanym ryżem, jajkiem, natką pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić.
Na liście kapusty nakładać porcję farszu, ciasno zawijać liście.
Do zamrożenia gołąbki surowe układam w pojemniku, chowam do worka foliowego i do zamrażarki, po odmrożeniu są jak świeżo przygotowane i gotowe do gotowania.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać gołąbki, wsypać ziele angielskie i liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować gołąbki z 30 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i rano wyjmuję) i wyjąć je na talerz, wywar wylać do garnka, dodać wodę, mąkę pszenną, koncentrat pomidorowy, sól, postawić garnek na ogniu i mieszać rózgą do zagotowania i zagęszczenia sosu - gołąbki są pyszne i także jest bardzo prosty sposób na sparzenie kapusty w mikrofalówce i również na zamrożenie gołąbków..........SMACZNEGO!!!
Kapusta płaska do gołąbków, wyciąć ostrym nożem głąb z kapusty, użyłam 2 główki aby mieć do zamrożenia porcję gołąbków.
Kapustę opłukać, osobno główki włożyć do mikrofalówki (do mikrofali trzeba dobrać wielkość kapusty, aby weszła i się kręcił talerz) na około 5-7 minut na najwyższej mocy, liście z kapusty łatwo odchodzą.
Z liści kapusty nożykiem ścinać na płasko gruby nerw, (z reszty kapusty zrobiłam dwa dni później zupę "zobacz TUTAJ")
Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, paprykę, ząbki czosnku, paprykę słodką i ostrą.
Wystudzoną cebulę dodać do miski z mięsem mielonym, przyprawą do wieprzowiny, kucharkiem, ugotowanym ryżem, jajkiem, natką pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić.
Na liście kapusty nakładać porcję farszu, ciasno zawijać liście.
Do zamrożenia gołąbki surowe układam w pojemniku, chowam do worka foliowego i do zamrażarki, po odmrożeniu są jak świeżo przygotowane i gotowe do gotowania.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać gołąbki, wsypać ziele angielskie i liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować gołąbki z 30 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i rano wyjmuję) i wyjąć je na talerz, wywar wylać do garnka, dodać wodę, mąkę pszenną, koncentrat pomidorowy, sól, postawić garnek na ogniu i mieszać rózgą do zagotowania i zagęszczenia sosu - gołąbki są pyszne i także jest bardzo prosty sposób na sparzenie kapusty w mikrofalówce i również na zamrożenie gołąbków..........SMACZNEGO!!!
5.02.2022
Składniki:
suche drożdże 7 gram 1 opakowanie,
mąka tortowa 50 dag,
sól 1 szczypta,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 3 sztuki "L",
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
palma 100 gram stopiona,
mleko 1,5 szklanki
mleko 850 ml, cukier 3 łyżki, masło 1 łyżka, budyń malinowy 2 opakowania, śliwki z kompotu 2 szklanki
kruszonka: mąka krupczatka 2 szklanki, palma 12,5 dag miękka, cukier 1/2 szklanki
Do misy robota wsypać cukier, mąkę przesianą, szczyptę soli, suche drożdże, cukier wanilinowy i wymieszać.
Do suchych składników wbić jajka, wlać stopioną palmę z mlekiem (do gorącego tłuszczu wlewam zimne mleko i można od razu dać do ciasta), hakiem robota wyrabiać ciasto około 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Mleko 850 ml-połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, budynie wymieszać w reszcie mleka i wlać do gotującego się mleka, mieszać do zagęszczenia budyniu, wystudzić na lekko letni.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, wygładzić wierzch ciasta.
Na ciasto dodać łyżką porcje budyniu, dodać osączone śliwki z kompotu.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - doskonale smakujące ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z budyniem i śliwkami z kompotu, na każdą okazję można upiec........SMACZNEGO!!!
mleko 850 ml, cukier 3 łyżki, masło 1 łyżka, budyń malinowy 2 opakowania, śliwki z kompotu 2 szklanki
kruszonka: mąka krupczatka 2 szklanki, palma 12,5 dag miękka, cukier 1/2 szklanki
Do misy robota wsypać cukier, mąkę przesianą, szczyptę soli, suche drożdże, cukier wanilinowy i wymieszać.
Do suchych składników wbić jajka, wlać stopioną palmę z mlekiem (do gorącego tłuszczu wlewam zimne mleko i można od razu dać do ciasta), hakiem robota wyrabiać ciasto około 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Mleko 850 ml-połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, budynie wymieszać w reszcie mleka i wlać do gotującego się mleka, mieszać do zagęszczenia budyniu, wystudzić na lekko letni.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, wygładzić wierzch ciasta.
Na ciasto dodać łyżką porcje budyniu, dodać osączone śliwki z kompotu.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - doskonale smakujące ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z budyniem i śliwkami z kompotu, na każdą okazję można upiec........SMACZNEGO!!!
3.02.2022
Składniki:
udka kurczaka 4 sztuki średnie,
przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie,
olej rzepakowy 12 łyżek,
woda z gotowania 1/2 szklanki do podlania,
przyprawa w płynie 1 łyżka,
ziemniaki ugotowane 1 kg,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Udka kurczaka opłukane, wyciąć tłuste końcówki skóry, włożyć do wody (będzie woda do zupy) i gotować z 20 minut, wyjąć udka i osuszyć.
Udka natrzeć mocno przyprawą pikantną do drobiu i na gorącym oleju zrumienić z każdej strony.
Następnie na średnim ogniu smażyć co jakiś czas obracając udka do miękkości mięsa, w trakcie podlać wodą z gotowania i pod przykryciem z 10 minut dusić.
Na koniec polać przyprawą w płynie, tłuszcz z pieczenia dodać do ugotowanych bez soli ziemniaków, posiekaną pietruszkę i utłuc tłuczkiem, podać np. z mizerią - udka kurczaka lekko podgotowane są bardziej delikatne i soczyste, woda wykorzystana do zupy, Tak robię, gdy chcę mieć udka mocno wysmażone, pieczone.......SMACZNEGO!!!
Udka kurczaka opłukane, wyciąć tłuste końcówki skóry, włożyć do wody (będzie woda do zupy) i gotować z 20 minut, wyjąć udka i osuszyć.
Udka natrzeć mocno przyprawą pikantną do drobiu i na gorącym oleju zrumienić z każdej strony.
Następnie na średnim ogniu smażyć co jakiś czas obracając udka do miękkości mięsa, w trakcie podlać wodą z gotowania i pod przykryciem z 10 minut dusić.
Na koniec polać przyprawą w płynie, tłuszcz z pieczenia dodać do ugotowanych bez soli ziemniaków, posiekaną pietruszkę i utłuc tłuczkiem, podać np. z mizerią - udka kurczaka lekko podgotowane są bardziej delikatne i soczyste, woda wykorzystana do zupy, Tak robię, gdy chcę mieć udka mocno wysmażone, pieczone.......SMACZNEGO!!!
30.01.2022
Składniki:
śledzie matiasy 8 sztuk,
mleko 1/2 litra do moczenia,
jabłka 2 sztuki średnie,
cebula 2 sztuki większe,
cukier 3-4 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
estragon 1 łyżeczka,
jogurt naturalny 2 opakowania (380 gram jeden),
ocet jabłkowy 2-3 łyżki
Śledzie matiasy dobrej jakości tzn., świeże, grube, jasne pociąć na 3 cm kawałki, wsypać do miski, zalać zimną wodą na 10 minut, wodę wylać i wlać mleko (można dolać trochę wody), moczyć z 45 minut, mleko wylać na koniec.
Jabłka umyć i ze skórką pokroić w kostkę, cebule obrać i pokroić w kostkę, wsypać do miski, posypać cukrem, pieprzem mielonym, estragonem, zostawić w lodówce.
Wymoczone matiasy wsypać do jabłek z cebulą, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać jogurt, wymieszać, schować do lodówki - śledzie matiasy dobrej jakości są naszym ulubionym daniem tzw. "piątkowym", z ziemniakami gotowanymi w mundurkach idealnie smakują........SMACZNEGO!!!
Śledzie matiasy dobrej jakości tzn., świeże, grube, jasne pociąć na 3 cm kawałki, wsypać do miski, zalać zimną wodą na 10 minut, wodę wylać i wlać mleko (można dolać trochę wody), moczyć z 45 minut, mleko wylać na koniec.
Jabłka umyć i ze skórką pokroić w kostkę, cebule obrać i pokroić w kostkę, wsypać do miski, posypać cukrem, pieprzem mielonym, estragonem, zostawić w lodówce.
Wymoczone matiasy wsypać do jabłek z cebulą, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać jogurt, wymieszać, schować do lodówki - śledzie matiasy dobrej jakości są naszym ulubionym daniem tzw. "piątkowym", z ziemniakami gotowanymi w mundurkach idealnie smakują........SMACZNEGO!!!
29.01.2022
Składniki:
podgrzybki suszone 1 szklanka + woda 2 szklanki do moczenia,
smalec 1 łyżka,
włoszczyzna rozdrobniona 1 szklanka,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
woda 2 litry
łopatka wieprzowa mielona 70 dag, bułka sucha 1 sztuka moczona w wodzie, jajka 1 sztuka "L", kasza manna 3 łyżki, papryka słodka 1 łyżka, estragon 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka
mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 100 gram, sól 1 -2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka
W garnku na smalcu podsmażyć rozdrobnioną włoszczyznę (mam zawsze w zamrażarce rozdrobnioną włoszczyznę), dodać ziele angielskie, liście laurowe, grzyby suszone (wymoczone całą noc w wodzie) z wodą, podsmażać z 5 minut.
Do grzybów wlać 2 litry wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu wywar z 20 minut.
Do mięsa mielonego z łopatki w misce dodać bułkę wymoczoną w wodzie, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, estragon, kaszę manną, jajka i wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Formować nie duże pulpety, obtaczać w mące pszennej i wkładać do wywaru , po wypłynięciu gotować z 1o minut na mniejszym ogniu, wyjąc na talerz i wkładać następną porcję pulpetów, gotowe wyjąć na talerz.
Do wywaru wlać śmietanę, wsypać sól, mąkę, natkę pietruszki i szybko pałką blendera zmiksować, w trakcie gotowania do zagęszczenia sosu - pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym, są miękkie, delikatne, doskonale smakują z kaszą gryczaną lub ziemniakami, makaronem........SMACZNEGO!!!
łopatka wieprzowa mielona 70 dag, bułka sucha 1 sztuka moczona w wodzie, jajka 1 sztuka "L", kasza manna 3 łyżki, papryka słodka 1 łyżka, estragon 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka
mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 100 gram, sól 1 -2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka
W garnku na smalcu podsmażyć rozdrobnioną włoszczyznę (mam zawsze w zamrażarce rozdrobnioną włoszczyznę), dodać ziele angielskie, liście laurowe, grzyby suszone (wymoczone całą noc w wodzie) z wodą, podsmażać z 5 minut.
Do grzybów wlać 2 litry wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu wywar z 20 minut.
Do mięsa mielonego z łopatki w misce dodać bułkę wymoczoną w wodzie, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, estragon, kaszę manną, jajka i wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Formować nie duże pulpety, obtaczać w mące pszennej i wkładać do wywaru , po wypłynięciu gotować z 1o minut na mniejszym ogniu, wyjąc na talerz i wkładać następną porcję pulpetów, gotowe wyjąć na talerz.
Do wywaru wlać śmietanę, wsypać sól, mąkę, natkę pietruszki i szybko pałką blendera zmiksować, w trakcie gotowania do zagęszczenia sosu - pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym, są miękkie, delikatne, doskonale smakują z kaszą gryczaną lub ziemniakami, makaronem........SMACZNEGO!!!
26.01.2022
Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
olejek pomarańczowy 1 długa buteleczka,
jogurt naturalny gęsty 4 opakowania (380 gram jedno),
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 6 łyżek,
marchew 3 sztuki średnie,
cukier puder - do posypania
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dać żółtka, cukier, olejek pomarańczowy i mikserem utrzeć do białości.
Dodać jogurty i mikserem połączyć składniki.
Do masy jogurtowej wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Obrane marchewki w rozdrabniaczu dobrze zmiksować i dodać do masy jogurtowej, mikserem połączyć składniki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy jogurtowej, delikatnie mikserem połączyć z masą na średnich obrotach.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, masę wylać do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut.
Po upieczeniu w formie sernik mocno wystudzić, ja piekę wieczorem i zostawiam do wystudzenia na następny dzień, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik z jogurtów jest doskonały w smaku, jest wilgotny, puszysty, delikatny, dzięki marchewce rozdrobnionej jest delikatna chrupkość w serniku........SMACZNEGO!!!
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dać żółtka, cukier, olejek pomarańczowy i mikserem utrzeć do białości.
Dodać jogurty i mikserem połączyć składniki.
Do masy jogurtowej wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Obrane marchewki w rozdrabniaczu dobrze zmiksować i dodać do masy jogurtowej, mikserem połączyć składniki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy jogurtowej, delikatnie mikserem połączyć z masą na średnich obrotach.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, masę wylać do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut.
Po upieczeniu w formie sernik mocno wystudzić, ja piekę wieczorem i zostawiam do wystudzenia na następny dzień, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik z jogurtów jest doskonały w smaku, jest wilgotny, puszysty, delikatny, dzięki marchewce rozdrobnionej jest delikatna chrupkość w serniku........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)