45 dag kolorowa fasola, 1,5 litra woda, 1 łyżka smalec, 15 dag boczek surowy bez kości, 3 sztuki kiełbasa śląska, 1 sztuka cebula, 1 łyżka jarzynka,1 łyżka przyprawa do fasoli, 1/2 litra sok pomidorowy, 1 łyżka majeranek, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku cukier, - do smaku ocet winny
fasolę i inne strączkowe ziarna powinno się solić przed końcem gotowania, gdy posolimy szybciej to może być twarda mimo gotowania....
opakowanie kolorowej fasoli wsypać do garnka i opłukać - zalać wodą 1,5 litra na całą noc

boczek usmażyć i dodać kiełbasę z cebula i usmażyć
dodać do fasoli i wlać sok pomidorowy
doprawić do smaku jarzynką, pieprzem, cukrem, majerankiem, octem
dobra fasolka do bułki.......SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
bardzo lubię fasolkę zwłaszcza zimą, dobrze syci:)
Prześlij komentarz