Goździki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy -
zapobiegają uszkodzeniom komórek - przez co ma działanie
antynowotworowe. Goździki są bogate w minerały takie jak: wapń, żelazo,
fosfor, sód, potas oraz witaminy A i C. Goździki posiadają ogromne
właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i
antyseptyczne. Olejek goździkowy jest skuteczny wobec paciorkowca,
gronkowca....
Goździki są stosowane do win, likierów, a także marynat rybnych i przetworów mięsnych. Goździki są doskonałą przyprawą do herbat, kompotów, nadzienia do ciast, sosów, marynat grzybowych, a także pieczeni, dodaje się je do czerwonej duszonej kapusty. Mielone goździki są składnikiem pierników i różnych innych ciast. W kuchni goździki można stosować, ale z umiarem, zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych: pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca, czy do wspomnianych kompotów z jabłek i gruszek. Znajdują również zastosowanie w wędliniarstwie, wyrobie marynat rybnych, win i likierów. Goździki są również dodawane jako składnik piwa i wina grzanego.
Goździki mają również lecznicze właściwości - olejek lotny z goździków uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozcieńczony i wtarty w dziąsła, czy nawet sam rozgryziony goździk, łagodzi bóle zębów - (mam sprawdzone na sobie - po zaparzeniu w herbacie rozgryzam i trzymam chwilę goździki na pobolewającym zębie, po chwili z lekka uśmierza "ćmienie" zęba).
Goździki mają właściwości "odświeżania oddechu" np. po zjedzeniu czosnku, należy rozgryźć kilka goździków. Goździk także służy jako doskonały lek na stres. Posiada stymulujący wpływ na umysł, usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne. Jest pomocny dla pacjentów na bezsenność, co jest przydatne do leczenia problemów psychicznych, takich jak utrata pamięci, depresja i lęki. Rozcieńczony olej goździkowy stosowany zewnętrznie pomaga przy bólach reumatycznych.
Zapraszam na moją ulubioną herbatę:
- torebka herbaty - jaką lubisz
- goździki 2 sztuki na filiżankę lub szklankę 3 goździki
- wrzątek do zalania
- cytryna
- cukier lub miód
- zalać herbatę z goździkami wrzątkiem i parzyć ze 3-5 minut
- herbatę wyjąć z filiżanki, goździki należy dla zdrowotności pogryźć i zjeść
- posłodzić i dodać cytrynę
- ja piję i ciepłą i zimną herbatę....po prostu ją lubię...
- SMACZNEGO!!!!!
3 komentarze:
O, przyda się przepis na taką herbatkę, czuję, że w zimie dobrze rozgrzewa... :)
ładnie wygląda... ;)
ciepła rozgrzewa w zimie a zimna latem w upały orzeźwia i do tego wzmacnia zdrówko....
Prześlij komentarz