Składniki:
400 ml mleko z wodą letnie,
2 łyżki olej,
1 łyżka oregano,
1 łyżka kminek ziarna,
1 łyżka papryka słodko ostra,
1 łyżka czarnuszka,
4 łyżki płatki żytnie,
1 po łyżeczka cukier sól morska,
60 dag/typ 750 mąka pszenna,
2 łyżeczki pełne drożdże suszone,
4 sztuki parówki cienkie,
1 sztuka cebula posiekana,
- ile trzeba olej do posmarowania
do miski włożyć sól, cukier, olej, paprykę, czarnuszkę, kminek ziarna, płatki żytnie, mleko wymieszane na pół z wodą - 400 ml letnie i wszystko rozmieszać
ok 60-70 dag mąki = wsypać przesianą mąkę i na koniec drożdże suszone i mikserem spiralami wyrabiać z 10 minut - nakryć talerzem i do wyrośnięcia ok 1 godziny - po wyrośnięciu z 3 minuty wyrabiać ręką podsypując ewentualnie ciut mąki
2 keksówki /25x10 cm/ posmarować olejem i obsypać mąką - na dno rozłożyć ciasto ok 2 cm grubości - położyć po 2 parówki i między nie wsypać posiekaną cebulę - nakryć resztą ciasta - ręce posmarować olejem i ciasto się nie klei przy rozkładaniu w formie - tępą stroną noża maczanym w wodzie zrobić skośne nacięcia - odstawić do podrośnięcia i teraz włączyć piecyk na 200C - ja piekłam w nagrzanym prodiżu grzałka góra-dól po 40 minut każdą blaszkę
po upieczeniu chlebek wyłożyć z blaszki na kratkę do ostudzenia - kroić na desce ok 3 cm kromki
parówki ukryte w chlebie lubimy na zimno lub jeszcze letnie z barszczykiem do picia....i jak najbardziej na syte śniadanie w chłodne dni lub śniadanie w podróży....
SMACZNEGO!!!
AKCJA:
2 komentarze:
jak ładnie wyrosło. musi być pyszne:)
z keczupem i jak mam z kiszonej kapusty surówk...
Prześlij komentarz