Składniki:
ziemniaki młode 1 kg,
przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie,
czosnek suszony 1 łyżeczka,
przyprawa wpłynie - do smaku,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
ser mozzarella małe kulki 1 opakowanie,
ser żółty morski 8 plasterków,
koperek 1/2 pęczka
młode ziemniaki ugotować w łupince na "al dente", wystudzone obrać z łupinek
w naczyniu żaroodpornym wymieszać olej rzepakowy z przyprawą do ziemniaków, czosnkiem suszonym, przyprawą w płynie
dodać pokrojone w talarki ziemniaki i delikatnie wymieszać z olejem pokroić kulki mozzarelli i rozsypać na ziemniakach
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia 25 minut, następnie dodać pokrojone plastry sera żółtego i na termoobiegu piec z 5 minut, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem
pyszne ziemniaki smakują z maślanką lub kefirem........SMACZNEGO!!!
11.07.2017
8.07.2017
Składniki:
mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L", aromat rumowy 3 krople, kefir 3/4 szklanki/gęsty
KRUSZUNKA: mąka tortowa 2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos malinowy - ile potrzeba
użyłam trzy zamrożone i odmrożone kule z przepisu "zobacz TUTAJ", odmrażałam w lodówce przez noc
na podsypanej mąką desce każdą kulę ręcznie rozpłaszczyć na pizzerinkę z 0,5 cm grubości, układać na blaszce z papierem do pieczenia
umyte truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć na ciasto
z podanych składników zagnieść kruszonkę, oleju rzepakowego dolewać tyle, aby powstała kruszonka, kruszonkę posypać na truskawki
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte polać sosem malinowym - te słodkie pizzerinki są pyszniutkie, owoce można użyć jakie się lubi..........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L", aromat rumowy 3 krople, kefir 3/4 szklanki/gęsty
KRUSZUNKA: mąka tortowa 2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos malinowy - ile potrzeba
użyłam trzy zamrożone i odmrożone kule z przepisu "zobacz TUTAJ", odmrażałam w lodówce przez noc
na podsypanej mąką desce każdą kulę ręcznie rozpłaszczyć na pizzerinkę z 0,5 cm grubości, układać na blaszce z papierem do pieczenia
umyte truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć na ciasto
z podanych składników zagnieść kruszonkę, oleju rzepakowego dolewać tyle, aby powstała kruszonka, kruszonkę posypać na truskawki
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte polać sosem malinowym - te słodkie pizzerinki są pyszniutkie, owoce można użyć jakie się lubi..........SMACZNEGO!!!
7.07.2017
Składniki:
woda 1 szklanka, mleko 2 szklanki, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 łyżka, sól - szczypta, woda 2,5 ltra, truskawki 3/4 kg, sok z cytryny 1 łyżka, jabłka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mięta liście - ile potrzeba, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, śmietana gęsta - ile potrzeba
wodę zagotować z mlekiem, wsypać kaszkę manną mieszając, wsypać cukier i sól, gotować z do zagęszczenia kaszy mnannej mieszając, aby się nie przypaliła, można od razu przelać porcje do misek czy innych naczyń, kaszę manną wystudzić
umyte truskawki pokrojone w kostkę jabłka bez skórki zalać wodą i zagotować z sokiem z cytryny, owoce będą jędrne
wsypać cukier, włożyć z dwie gałązki mięty z liśćmi, gotować na średnim ogniu z 10 minut
kisiel wymieszać w 1/2 litrze zimnej wody, wlać do zupy mieszając do lekkiego zagęszczenia, zupę dobrze wystudzić
podawać z kaszą manną, ze śmietaną 12% i listkami mięty - zupa smakuje jako danie obiadowe ale też można podać na deser czy na kolację..........SMACZNEGO!!!
woda 1 szklanka, mleko 2 szklanki, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 łyżka, sól - szczypta, woda 2,5 ltra, truskawki 3/4 kg, sok z cytryny 1 łyżka, jabłka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mięta liście - ile potrzeba, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, śmietana gęsta - ile potrzeba
wodę zagotować z mlekiem, wsypać kaszkę manną mieszając, wsypać cukier i sól, gotować z do zagęszczenia kaszy mnannej mieszając, aby się nie przypaliła, można od razu przelać porcje do misek czy innych naczyń, kaszę manną wystudzić
umyte truskawki pokrojone w kostkę jabłka bez skórki zalać wodą i zagotować z sokiem z cytryny, owoce będą jędrne
wsypać cukier, włożyć z dwie gałązki mięty z liśćmi, gotować na średnim ogniu z 10 minut
kisiel wymieszać w 1/2 litrze zimnej wody, wlać do zupy mieszając do lekkiego zagęszczenia, zupę dobrze wystudzić
podawać z kaszą manną, ze śmietaną 12% i listkami mięty - zupa smakuje jako danie obiadowe ale też można podać na deser czy na kolację..........SMACZNEGO!!!
6.07.2017
Składniki:
mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L", aromat rumowy 3 krople, kefir 3/4 szklanki/gęsty, dżem 1 słoiczek, jabłka 1 duże, cukier puder - ile potrzeba
w misie robota hakiem połączyć zimną margarynę z mąką tortową
zimne mleko, gęsty kefir, cukier, aromat rumowy, jajka rózgą blendera dobrze roztrzepać
roztrzepaną masę w trakcie wyrabiania wlewać do mąki, połączyć składniki, następnie ręcznie wyrobić ciasto podsypując trochę mąką
ciasto podzielić na 7 kul, schować do lodówki na 2 godziny, cztery kule użyłam do ciasta a trzy w osobnych woreczkach zamroziłam
na podsypanej mąką desce każdą kulę rozwałkować do 0,5 cm, podzielić nożem na cztery części, na każdej położyć kawałek obranego jabłka , łyżeczkę dżemu jaki się lubi, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte posypać pudrem cukrem - "przegryzki" są delikatne, kruche i można nadziewać czym się lubi..........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L", aromat rumowy 3 krople, kefir 3/4 szklanki/gęsty, dżem 1 słoiczek, jabłka 1 duże, cukier puder - ile potrzeba
w misie robota hakiem połączyć zimną margarynę z mąką tortową
zimne mleko, gęsty kefir, cukier, aromat rumowy, jajka rózgą blendera dobrze roztrzepać
roztrzepaną masę w trakcie wyrabiania wlewać do mąki, połączyć składniki, następnie ręcznie wyrobić ciasto podsypując trochę mąką
ciasto podzielić na 7 kul, schować do lodówki na 2 godziny, cztery kule użyłam do ciasta a trzy w osobnych woreczkach zamroziłam
na podsypanej mąką desce każdą kulę rozwałkować do 0,5 cm, podzielić nożem na cztery części, na każdej położyć kawałek obranego jabłka , łyżeczkę dżemu jaki się lubi, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte posypać pudrem cukrem - "przegryzki" są delikatne, kruche i można nadziewać czym się lubi..........SMACZNEGO!!!
5.07.2017
Składniki:
czekolada mleczna truskawkowa 100 gram, jogurt truskawkowy 300 ml, mleko 3,2% 500 ml, sernik 1 opakowanie, truskawki 1/2 kg, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
sernik z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, zimny jogurt, dodać pokrojoną czekolade truskawkową i mikserem z 5 minut wyrabiać na dużych obrotach
tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć sernik, powkładać połówki umytych dużych truskawek - jeśli są małe to wkładać całe, schować do lodówki
galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na sernik, schować do lodówki na kilka godzin
sernik jest aromatyczny, pyszny i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!
czekolada mleczna truskawkowa 100 gram, jogurt truskawkowy 300 ml, mleko 3,2% 500 ml, sernik 1 opakowanie, truskawki 1/2 kg, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
sernik z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, zimny jogurt, dodać pokrojoną czekolade truskawkową i mikserem z 5 minut wyrabiać na dużych obrotach
tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć sernik, powkładać połówki umytych dużych truskawek - jeśli są małe to wkładać całe, schować do lodówki
galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na sernik, schować do lodówki na kilka godzin
sernik jest aromatyczny, pyszny i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!
3.07.2017
Składniki:
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożone, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, ziemniaki 6 sztuk, kapusta 1 większa/młoda, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek
włoszczyznę mrożoną, ziele angielskie, liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kostkę, kostki rosołowe, gotować z 20 minut
do zupy wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, gotować z 15 minut
dodać masło i gotować z 3 minuty
dodać kucharka, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty, na koniec dać posiekaną natkę pietruszki
zupa jest lekka,aromatyczna i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożone, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, ziemniaki 6 sztuk, kapusta 1 większa/młoda, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek
włoszczyznę mrożoną, ziele angielskie, liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kostkę, kostki rosołowe, gotować z 20 minut
do zupy wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, gotować z 15 minut
dodać masło i gotować z 3 minuty
dodać kucharka, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty, na koniec dać posiekaną natkę pietruszki
zupa jest lekka,aromatyczna i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
2.07.2017
Składniki:
10 dag świeże drożdże, cukier 3/4 szklanki, jajka L 5 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, szczypta soli, cukier wanilinowy 1 opakowanie, truskawki świeże 1 kg, kruszonka: 15 dag miękkie masło lub palma, 3/4 szklanki cukru, 2-3 szklanki mąki krupczatka
składniki dodawać w podanej kolejności i nie mieszać, ciasto takie piekła moja babcia, ja je pamiętam do dzisiaj, pomagałam babci przy wypieku z 45 lat temu będąc na wakacjach we Wrześni = do dużej miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, wsypać mąkę i sól, nakryć talerzem i odstawić na 4 godziny
po tym czasie wsypać cukier waniliowy i wszystko drewnianą łyżką dobrze wymieszać
forma 34x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, lekko przyciskając poukładać truskawki /jeśli są duże to je przekroić na połówki/, z podanych składników zrobić kruszonkę, mąki dać 2 szklanki i jeśli trzeba to dosypać z 1 szklanką, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać truskawki kruszonką
piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 190 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, ciasto wystudzić
pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania, lekkie, wilgotne, owoce można użyć jakie się lubi......SMACZNEGO!!!
10 dag świeże drożdże, cukier 3/4 szklanki, jajka L 5 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, szczypta soli, cukier wanilinowy 1 opakowanie, truskawki świeże 1 kg, kruszonka: 15 dag miękkie masło lub palma, 3/4 szklanki cukru, 2-3 szklanki mąki krupczatka
składniki dodawać w podanej kolejności i nie mieszać, ciasto takie piekła moja babcia, ja je pamiętam do dzisiaj, pomagałam babci przy wypieku z 45 lat temu będąc na wakacjach we Wrześni = do dużej miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, wsypać mąkę i sól, nakryć talerzem i odstawić na 4 godziny
po tym czasie wsypać cukier waniliowy i wszystko drewnianą łyżką dobrze wymieszać
forma 34x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, lekko przyciskając poukładać truskawki /jeśli są duże to je przekroić na połówki/, z podanych składników zrobić kruszonkę, mąki dać 2 szklanki i jeśli trzeba to dosypać z 1 szklanką, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać truskawki kruszonką
piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 190 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, ciasto wystudzić
pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania, lekkie, wilgotne, owoce można użyć jakie się lubi......SMACZNEGO!!!
1.07.2017
Składniki:
żołądki drobiowe 1 kg, woda 2,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożone, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do flaków 1 opakowanie, zasmażka: - w opisie, majeranek 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba
żołądki gotowane w szybkowarze są bardzo miękkie i dość krótko gotowane, pamiętać trzeba o pierwszym zagotowaniu i wylaniu wody i wypłukaniu żołądków = oczyszczone żołądki raz zagotować, wodę wylać, żołądki opłukać i wsypać do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe, po zasyczeniu pary gotować 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, żołądki pokroić na paseczki
wywar z szybkowara przelać do garnka, dodać porcję mrożonej włoszczyzny, zagotować dodać kostkę rosołową, kucharka, przyprawę do flaków, wsypać pokrojone żołądki i gotować z 20 minut
zasmażka: 1/2 kostki masła klarowanego rozgrzać na patelni, dodać 1 pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na złocisto, dodać z 3-4 łyżki mąki pszennej i podsmażyć na złocisto zasmażkę
zasmażkę dodać do flaków, mieszając doprowadzić do lekkiego zagęszczenia zupy, na koniec dodać majeranek, zdjąć z ognia, można na talerzu doprawić przyprawą w płynie
flaki z żołądków smakują wybornie z pieczywem............SMACZNEGO!!!
żołądki drobiowe 1 kg, woda 2,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożone, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do flaków 1 opakowanie, zasmażka: - w opisie, majeranek 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba
żołądki gotowane w szybkowarze są bardzo miękkie i dość krótko gotowane, pamiętać trzeba o pierwszym zagotowaniu i wylaniu wody i wypłukaniu żołądków = oczyszczone żołądki raz zagotować, wodę wylać, żołądki opłukać i wsypać do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe, po zasyczeniu pary gotować 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, żołądki pokroić na paseczki
wywar z szybkowara przelać do garnka, dodać porcję mrożonej włoszczyzny, zagotować dodać kostkę rosołową, kucharka, przyprawę do flaków, wsypać pokrojone żołądki i gotować z 20 minut
zasmażka: 1/2 kostki masła klarowanego rozgrzać na patelni, dodać 1 pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na złocisto, dodać z 3-4 łyżki mąki pszennej i podsmażyć na złocisto zasmażkę
zasmażkę dodać do flaków, mieszając doprowadzić do lekkiego zagęszczenia zupy, na koniec dodać majeranek, zdjąć z ognia, można na talerzu doprawić przyprawą w płynie
flaki z żołądków smakują wybornie z pieczywem............SMACZNEGO!!!
29.06.2017
Składniki:
makaron spaghetti 1/2 opakowania, masło klarowane 2 łyżeczki, mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, bułka czerstwa 1 sztuka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, śmietana 12% 200 ml, woda 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser feta - ile potrzeba
mielone drobiowe dobrze wyrobić z jajkiem, przyprawą do mielonego, papryką ostrą, bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, formować małe klopsiki i na gorącym maśle klarowanym smażyć na rumiano
usmażone klopsiki odłożyć na talerz, na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekane ząbki czosnku, kostkę rosołową, dodać umyte liście szpinaku rozdrobnione blenderem, podsmażać bez przykrycia z 5 minut mieszając
do szpinaku wlać śmietanę wymieszaną z wodą, włożyć klopsiki, dodać pieprz mielony i gotować na średnim ogniu z 5 minut
do wrzącej, osolonej wody włożyć makaron spaghetti i gotować wg opisu na opakowaniu, na durszlaku przelać krótko zimną wodą
podawać spaghetti ze szpinakiem i klopsikami, posypać serem fetą - danie jest sycące, smaczne na dobry obiad..........SMACZNEGO!!!
makaron spaghetti 1/2 opakowania, masło klarowane 2 łyżeczki, mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, bułka czerstwa 1 sztuka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, śmietana 12% 200 ml, woda 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser feta - ile potrzeba
mielone drobiowe dobrze wyrobić z jajkiem, przyprawą do mielonego, papryką ostrą, bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, formować małe klopsiki i na gorącym maśle klarowanym smażyć na rumiano
usmażone klopsiki odłożyć na talerz, na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekane ząbki czosnku, kostkę rosołową, dodać umyte liście szpinaku rozdrobnione blenderem, podsmażać bez przykrycia z 5 minut mieszając
do szpinaku wlać śmietanę wymieszaną z wodą, włożyć klopsiki, dodać pieprz mielony i gotować na średnim ogniu z 5 minut
do wrzącej, osolonej wody włożyć makaron spaghetti i gotować wg opisu na opakowaniu, na durszlaku przelać krótko zimną wodą
podawać spaghetti ze szpinakiem i klopsikami, posypać serem fetą - danie jest sycące, smaczne na dobry obiad..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)