Składniki:
boczek świeży bez kości około 1,3o kg,
cebula 1 sztuka duża,
ząbki czosnku 8 sztuk,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
ostra papryka 1 lyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka
smalec 5 dag,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
woda 2 kubki
Cebulę obrać, pokroić na kawałki, wsypać do rodrabniacza, dodać obrane ząbki czosku i rozdrobnić dobrze.
Płat boczku rozłożyć na płasko i wyłożyć zmiksowaną cebulę, posypać przyprawą, papryką, solą, pieprzem, majerankiem.
Wszystko na boczku rozetrzeć i zwinąć boczek w roladę, mocno obwiązać np sznurkiem lub jak ja, kordonkiem, odstawić do lodówki na 12 godzin.
Do szybkowara dać smalec, ziele i liść, do gorącego smalcu włożyć boczek, z każdej strony pidsmażyć na rumiano, następnie dać kostkę rosołową, wlać wode i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 55 minut, zostawić w szybkowarze w chłodnym miejscu do wystudzenia, ja robię wieczorem i do rana zostawiam.
Boczek wyjąć z szybkowara, usunąć nitkę, pokroić na plastry, tłuszczyk dać do miseczk, jest smaczne do chlebka - taki boczek to pyszne mięsko domowe na każdą okazję......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz