Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 1 szklanka,
sól 1 szczypta,
mąka tortowa 60 dag,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mleko letnie 1,5 szklanki,
masło stopione letnie 100 gram,
cynamon 3 łyżki,
śliwki 1 kg,
czekolada mleczna 200 gram
Świeże drożdże pokruszyć i wymieszać w misie robota z łyżką cukru, mąki, 1 szklanką letniego mleka i zostawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, sól, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko i hakiem robota wyrabiać ciasto z 5 minut.
Do ciasta wlać stopiony letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut, misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do keksówek silikonowych 20 cm (lub 1 forma 35x25 cm), ciasto posypać cynamonem, powkładać połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, czekoladę stopić w kąpieli wodnej i polać gorącą ciasto, w foremkach ciasto wystudzić - bardzo smaczna, delikatna, puszysta drożdżówka z cynamonem i śliwkami, idealne ciasto na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz