Składniki:
mąka tortowa 4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3 łyżki, sól 1 szczypta, jajka 2 sztuki "L", mleko 6-7 szklanek, pomarańcze sparzone 2 sztuki, jabłka 4 sztuki, olej 1/2 litra, cukier puder - ile potrzebaPrzesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski, dodać jajka, cukier wanilinowy, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko i mikserem dobrze ubić ciasto na dość lejące.
Do ciasta zetrzeć skórkę ze sparzonych pomarańczy, zmiksować ciasto, wsypać obrane ze skórki jabłka cienko pokrojone na kawałeczki, odstawić na 30 minut.
Na gorący kłaść łyżką porcje ciasta, lekko je spłaszczyć i smażyć na złocisto z każdej strony, odkładać na ręcznik kuchenny, podawać posypane cukrem pudrem, smakują również na zimno - najlepsze placuszki jabłkowe ze startą skórką pomarańczową, są bardzo aromatyczne, delikatne, soczyste..........SMACZNEGO!!!
3 komentarze:
Muszą być bardzo smaczne, dziękuję za przepis :)
Dziękuję, polecam...
Bardzo polubiliśmy. Dziękujemy.
Pzdr.Elizka seniorka z dziadkiem seniorem
Prześlij komentarz