Składniki:
farsz: mielona łopatka 70 dag,
koperek 1 pęczek,
jajka 2 sztuki,
kucharek 2 łyżki,
sól czosnkowa 2 łyżeczki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżka,
kapusta włoska miękka 1 główka większa,
olej rzepakowy - ile potrzeba
woda 6 szklanek
sos: wywar z gołąbków,
mąka 2-3 łyżki,
śmietana 12% 100 gram,
przecier pomidorowy 100 gram,
koperek 1 pęczek
Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę i wbić jajka, wszystko ręką dobrze wymieszać.
Z kapusty włoskiej (główka kapusty powinna być miękka a nie twarda, lepiej liście z niej schodzą) wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb,włożyć główkę do wrzątku i ściągać sparzone liście, liście wystudzić i ściąć lub wyciąć gruby nerw, farsz kłaść na liść kapusty i zawijać gołąbki.
W garnku na gorącym oleju z każdej strony zrumienić gołąbki, wkładać do szybkowara (na dno szybkowar wkładam sitko rozciągane, nie przypali się kapusta), do szybkowara wlać wodę z parzenia kapusty, dodać ziele angielskie, liście laurowe.
Po zasyczeniu pary gotować 40 minut, najlepiej wieczorem i zostawić w szybkowarze w chłodnym miejscu do wystudzenia, nie będą się rozwalać przy wyjmowaniu.
Wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, dodać śmietanę, przecier pomidorowy i mieszać cały czas do zagotowania sosu,na koniec wsypać koperek i zdjąć z ognia - idealnie smaczne gołąbki z kapusty włoskiej, farsz z ryżem z kurkumą i łopatką mieloną jest bardzo smaczny w tej wersji gołąbków.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz