Składniki:
jajka 6 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki,
sok z cytryny 1/2 sztuki,
twaróg śmietankowy 1 kg,
śmietana 18% 200 gram,
jogurt gęsty 380 gram,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
kaszka manna 3 łyżki
gruszki dojrzałe 2 sztuki większe,
cynamon 1 łyżka,
mąka ziemniaczana 2 łyżki
galaretka malinowa 1 opakowanie,
ciastka francuskie choinki z cukrem 1 opakowanie
Składniki temperatura pokojowa = cukier, jajka, aromat waniliowy, sok z cytryny mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości na kogel-mogel z 3 minuty.
Do jajek dodać twaróg śmietankowy (nie trzeba tego twarogu mielić), budyń, kaszkę manną śmietanę, jogurt i mikserem połączyć składniki na najwyższych obrotach ale nie za długo na dość gęstą masę serową.
Forma 18x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć masę serową i wygładzić łyżką wierzch ciasta.
Mocno dojrzałe gruszki opłukać, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć gniazdko nasienne, pokroić w plastry, w misce wymieszać delikatnie z cynamonem i mąką ziemniaczaną (mąka wchłonie sok i gruszki nie zapadną się w sernik.
Na serniku poukładać plastry gruszek z cynamonem i obsypanych mąką ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu na 160C piec z 10 minut, sernik dobrze w formie wystudzić.
Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody, gdy zacznie tężeć 3/4 galaretki wylać na sernik, na galaretce ułożyć ciastka francuskie choinki z cukrem, każdą choinkę polać łyżeczką galaretki, zostawić do stężenia w chłodnym miejscu - sernik pieczony bez spodu z dodatkiem gruszek w cynamonie i z galaretką z choinkami z ciasta francuskiego jest po prostu obłędny.........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Zjadłabym sobie taki serniczek <3
Prześlij komentarz