ziemniaki ugotowane 1 kg,
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki,
sól czosnkowa 1 łyżeczka,
jajka 1 sztuka "XL",
mąka ziemniaczana 3 łyżki,
tarta bułka - ile potrzeba,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
pieczarki 1/2 kg,
cebula 1 sztuka,
olej rzepakowy 4 łyżki,
sos grzybowy 1 opakowanie,
śmietana 2 łyżki, woda 1/2 litra,
surówka
ziemniaki ugotować nie obrane, wystudzone obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków do miski
dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową i wyrobić dokładnie masę, jeśli masa jest mało zwarta to dodać trochę ziemniaczane mąki
formować kotlety ziemniaczane i obtaczać je w tartej bułce, smażyć na gorącym oleju z każdej strony
pieczarki pokrojone usmażyć z cebulą pokrojoną na oleju, sos grzybowy wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęstnienia sosu - kotlety ziemniaczane są bardzo smacznym daniem obiadowym lub na ciepłą kolację, smakują z różnymi sosami i surówkami........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz