2018-07-20

żółta papryka pieczona z mięsem drobiowym z ryżem...

Składniki:


papryka żółta 7 sztuk, olej rzepakowy 3 łyżki, mielone drobiowe 40 dag, ryż ugotowany 2 woreczki, jajka 1 sztuka "XL", kucharek 1 łyżka, papryka ostra 3/4 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka

papryki żółte przekroić wzdłuż na połowę (papryki były nie za duże i w całości do nadziewania nie pasowały), usunąć pestki, opłukać

mielone drobiowe mięso dokładnie wymieszać z ugotowanym, wystudzonym ryżem, koperkiem, jajkiem, kucharkiem, papryką ostrą na kleistą masę

na każdą połówkę papryki nałożyć sporą porcję farszu, dobrze przycisnąć farsz i układać w brytfance wysmarowanej olejem rzepakowym lub w innej formie

piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, piec pod przykryciem z 35 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu piec z 10 minut w 170C - pieczona papryka nadziewana mięsem mielonym drobiowym i ryżem jest bardzo smacznym, sycącym daniem i na obiad i na kolację, smakuje również na zimno, papryka żółta jest bardziej delikatna, słodsza.........SMACZNEGO!!!